martes, 2 de febrero de 2016

Article aparegut a sutdecasa.cat en referencia a l'exposició del Museu de la Pell d'Igualada

Aquest es l'article aparegut a surtdecasa.cat en relació a l'exposició que fins el 14 de febrer es pot visitar al Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia.


Marta Carles
02/02/2016
ARTS

El 'Passat Industrial' a través de l’ull fotogràfic de Frank Gómez

La mostra es pot veure fins el 14 de febrer al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
Frank Gómez exposa "Passat Industrial"

Foto: 

SURTDECASA
La Revolució Industrial va ser un procés econòmic, social i tecnològic que va marcar un abans i un després en la història. Van ser un anys de canvis en què va néixer la classe social obrera i les ciutats es van convertir en centres superpoblats per la proliferació de les fàbriques. Són moltes les indústries que encara existeixen d’aquella època, algunes inactives i abandonades, i d’altres convertides en nous espais urbans. Tot plegat forma part del patrimoni industrial català i el fotògraf Frank Gómez ho ha posat en valor i ho mostra en l'exposició ‘Passat Industrial. Patrimoni Industrial a Catalunya’. 
"Entrar en una fàbrica abandonada era com viatjar al passat i em feia sentir com Howard Carter entrant per primera vegada a la tomba de Tutankamon"
Frank Gómez, l’autor de l'exposició, és fotògraf especialitzat en fotografia d’arquitectura i interiorisme. Atribueix l’exposició, que es pot veure al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, a la seva ciutat d’origen. “Vaig néixer i créixer a Terrassa (una de les ciutats marcades per la revolució industrial) i recordo que la vista que tenia des de casa meva era la de fàbriques, tallers i xemeneies... un paisatge amb poc encant”. A mitjans dels anys 90, i sobretot a partir del boom immobiliari, tot aquell paisatge industrial va anar desapareixent i va ser llavors quan Gómez va sentir la necessitat de deixar constància del que encara quedava dempeus abans que tot aquest patrimoni desaparegués per sempre.   
Aquí es quan va començar a treballar en el projecte, capturant diversos edificis industrials de la ciutat de Terrassa, i anys més tard, després d’analitzar el volum de fotografies fetes i l’evolució urbanística de la ciutat, va ampliar el camp d’actuació en altres comarques de Catalunya, i deixar una constància més rigorosa del paisatge industrial del país. Per aquesta raó en l’exposició hi trobem exemples que van des del Baix Llobregat al Maresme passant per les comarques del Centre de Catalunya.
Frank Gómez, en un moment de la visita guiada al Museu de Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia
Amb aquest projecte el seu autor busca "conscienciar sobre la importància que va tenir aquella període de la història en el qual estaven en actiu aquelles indústries, posar en valor l’arquitectura industrial, la rehabilitació d’alguns d’aquests espais i la petjada que han deixat en la nostra memòria col·lectiva”. 
Per Frank Gómez “és una llàstima que les indústries, pel simple fet d’haver estat un espai de treball i no un lloc de culte o edificis públics o palaus, hagin estat abandonades, oblidades i fins i tot derruïdes”. En opinió de Gómez, les indústries tenen un alt valor per que “les fàbriques, ens agradi o no, van ser els espais on es va coure la Revolució Industrial, un fet que va suposar un canvi abismal en tots els aspectes de la nostra civilització”.
Al llarg d’aquest temps d’indagació, de treball i recerca d’espais per captar aquest 'Passat Industrial' Frank Gómez ha vist com cada vegada més les indústries que no s’han rehabilitat, han caigut en un procés de decadència. Recorda durant els primers anys del projecte que “entrar en una fàbrica abandonada era com viatjar al passat i em feia sentir com Howard Carter entrant per primera vegada a la tomba de Tutankamon”. Assegura que en aquella època l’únic deteriorament era el pas de temps. “No trobaves parets plenes de graffitis, ni vidres i embans trencats per l’acció vandàlica de brètols, ni tampoc el terra i les parets rebentats pels buscadors de coure”.
Plànols generals, mitjans i detalls, són els que ens ofereixen les fotografies que formen part de l’exposició 'Passat Industrial'. Amb aquesta diversitat de punts de vista, l’autor busca “captar la bellesa efímera que hi ha en un lloc en què molta gent podria sentir com un espai brut, vell, decadent”. També vol “despertar la imaginació de l’espectador i fer que observant les imatges intueixi històries, sorolls, olors, sensacions, etc”.
Per Frank Gómez, 'Passat Industrial' “és un projecte viu, en què amb el temps aniré incorporant fotografies d’edificis que encara no he visitat i que formaran part del material de noves exposicions més temàtiques, dedicades a una determinada àrea geogràfica, activitats industrial o estat de l’edifici”.
L’exposició es pot veure fins el 14 de febrer al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, i pròximament “està previst portar la mostra al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, amb una selecció d’obres totalment diferent, i un espai dedicat a fàbriques de Terrassa”, apunta l’autor.


No hay comentarios: